Posted on

Tips för en trygg snöskotertur

Att köra snöskoter är ett fantastiskt sätt att ta dig fram i naturen. Snöskoter är ett väldigt bra sätt för att ta dig längre sträckor och därmed få se och uppleva nya ställen. När du ska ut på en snöskotertur behöver du dock tänka på att ta med dig en viss typ av utrustning för att kunna hantera eventuella händelser och missöden. En ryggsäck med diverse saker är väldigt smart att ta med dig, speciellt om du inte har något större packningsutrymme på snöskotern. Det finns väldigt bra vandringsryggsäckar som passar perfekt att packa i när du åker ut med snöskotern. Det är de mindre varianterna av vandringsryggsäckar som är utmärkta att använda för dagsturer.

Rädda dig ur olika situationer med rätt saker

Om du ska göra en längre snöskotertur som inkluderar övernattning i tält eller stuga kan de större vandringsryggsäckarna vara ett bra alternativ att packa allt du behöver i. Med en snöskoter färdas du snabbt i det vita vinterlandskapet och du är ofta långt bort från hjälp. Därför behöver du ha med dig grundläggande utrustning för att klara dig ur situationerna som kan uppstå. Snöskoterupplevelsen är inte alls densamma om du inte har rätt tillbehör med dig. Rätt utrustning kan rädda dig ur alla möjliga händelser och fortfarande göra att helhetsupplevelsen blir bra.

Bra utrustning att packa med dig

Bra utrustning att ta med dig är extrakläder, karta och kompass, tändstickor, första förband, kniv, ficklampa, mobiltelefon, isdubbar, spade och något att äta. Alla dessa saker är perfekt att ha i en ryggsäck. Förutom den personliga utrustningen är det även bra att packa med dig exempelvis extra gasvajer, tändstift, rep, fläktrem, variatorrem och reservbränsle. Det är en fördel att alltid ha ett kit i skotern ifall det skulle uppstå några problem med själva skotern. Eftersom det är ett motordrivet fordon kan mycket hända även om det är en ny snöskoter.

Ha alltid med dig sällskap

Det finns några bra råd som du kan tänka på inför skoterturen för att den ska bli lyckad. Att aldrig åka iväg ensam är en grundregel. För även om du har med dig bra utrustning kan du behöva hjälp i vissa situationer. Exempelvis om du råkar få skotern över dig och du inte kan ta dig loss är sällskap guld värt att ha. Planera även din tur noggrant. Gå även igenom och packa all utrustning innan du åker iväg. Det är alltid bra att kika på väderprognosen för att ha koll. Planera även snöskoterturen. Det är en god idé att berätta för någon som inte ska åka med om färdplanerna.

Kontrollera var du kan köra snöskoter

Snöskoter ingår inte i allemansrätten och därför behöver du kolla upp var du kan köra och inte. Kontrollera innan du åker ut om det finns några begränsningar för snöskotrar där du tänkt att åka. Hos Länsstyrelsen kan du kolla om det råder några tillfälliga förbud mot motortrafik i olika naturområden. Detta är extra viktigt att kontrollera om du tänker köra i ospårad snö utanför själva skoterleden.