Posted on

Snöskoter och friluftsliv

Många friluftsmänniskor älskar verkligen vintern. Om det blir en riktigt härlig snövinter är det härligt att ge sig ut på en skotersafari över vita vidder längs någon skoterled. Det finns otroligt många aktiviteter att uppleva från en skoter och det går alldeles utmärkt att ta med sig familjemedlemmar på upplevelsen.

Hyr en stuga och en skoter

Kanske måste du åka lite norröver för att hitta de där fina skotermöjligheterna, men det finns gott om stugor, guidade turer och skoteruthyrning att välja på. Visserligen har den här formen av friluftsliv blivit väldigt populär på senare år, men är du bara ute i god tid så går det alltid att hitta något bra alternativ. Har du en hund med dig kanske du behöver planera lite extra; det kan finnas stugor med tillgång till Hundgårdar av olika slag. Ibland ibland är det ju väldigt praktiskt att hunden kan vara utomhus även om du måste gardera för kylan till viss del. Medan ni är ute och kör brukar hunden älska att springa bredvid i snön. Själva transportbiten är också värt att tänka på lite extra för att din hund eller dina hundar ska färdas både säkert och bekvämt och då är det viktigt med riktigt bra hundburar eller transportburar i bilen. Självklart måste också hunden ha fått ”bo in sig” lite i förväg så den känner sig trygg under resan.

Snöskoter för nytta och nöje

Med en snöskoter kan du ta dig fram nästan var som helst där det finns snö. Du styr med en eller två skidor och framdrivningen sker genom band. Det är vanligt att använda snöskoter inom vissa yrkesgrupper och då gäller det förstås sådana som måste kunna ta sig fram i terrängen på ett bra sätt även vintertid. Renägare, naturbevakare, tillsynsmän och många andra skulle inte klara sig utan skotern i fjällvärlden. Men skotern har också mer och mer blivit ett nöjesfordon som uppskattas av många turister och de flesta fjällanläggningarna erbjuder idag uthyrning och även skoterguider som följer med på längre turer. Precis som med andra motorfordon finns det en del regler även för snöskoter. Det gäller att ta hänsyn till andra i naturen och självklart också naturen själv. Den som kör måste ha en godkänd förarlicens och känna till vilka regler som gäller. Tvärtom vad många tror gäller inte allemansrätten vid körning av snöskoter, utan det är alltså inte tillåtet att köra precis hur som helst i naturen. Därför finns fina skoterleder där du kan köra utan att störa andra.