Posted on

Börja tävla med snöskoter

Många unga förare vill börja tävla med sin snöskoter. Det finns flera olika tävlingsgrenar som en snöskotertävling kan arrangeras i. En tävling kan bestå av Dragracing, Enduro, Skotercross, Watercross, Rundbana samt Backe. Precis som med alla tävlingar har snöskotertävlingar tävlingsregler som är specifika för varje gren.

För att kunna delta i en snöskotertävling behöver du ha en förarlicens som utfärdats av Svemo. För att få köpa en licens behöver du vara medlem i en klubb som är ansluten till Svemo.

När du har fått din licens kan du anmäla dig till tävlingar men det är inte förrän anmälningsavgiften är betald som du är garanterad plats i tävlingen. Kom ihåg att varje tävling kan ha särskilda tilläggsregler så det är bra att läsa informationen före tävlingen.

Det finns olika licensklasser beroende på ålder samt tävlingsresultat.

Guldhjälmen är en förarlicens

som yngre förare kan få upp till det år de fyller 12 år. Licensen gäller endast i Sverige och kan fås efter det att både föraren och vårdnadshavaren genomgått utbildning hos sin klubb.

Förarlicensen Ungdom kan utfärdas till förare från det år de fyller 12 år och till det år de fyller 16 år. Licensen gäller både för nationella och internationella tävlingar.

Junior är en licens som utfärdas till förare det år de fyller 16 år och till och med det år föraren fyller 19 år. Licensen gäller både för nationella och internationella tävlingar.

Senior är en förarlicens som utfärdas från det år föraren kommer att fylla 20 år till det år föraren kommer att fylla 60 år. Licensen gäller både för nationella och internationella tävlingar.