Posted on

Olika typer av snöskoter

Snöskotern är ett fordon som utvecklats speciellt för att köras på snötäckt terräng. Skotern har utrustats med skidor samt drivband (kallad matta) för att smidigt kunna ta sig fram i en annars svårforcerad terräng. Med tiden har flera olika fordonstyper av snöskotrar utvecklats. Det finns många olika användningsområden för snöskotrar inom yrkeslivet, sport samt rekreation. Snöskotrar används bland annat av rennäringen, kraftbolag naturbevakare, skogsbrukare, polis och militär. Numera har snöskotern även blivit en del av turistnäringen och i norra Sverige erbjuds guidade turer i naturen.

Snöskotrar som används för sport har vanligtvis lägre kammar samt kortare matta. Fjädringen och chassiet har utvecklats för hårdare körning på ett hårdare underlag som ibland kan vara ojämnt. För att klara denna typ av körning är stötdämparna mer avancerade. Däremot är denna typ av snöskoter inte bra att köra i lössnö på grund av sin kortare matta. Sportmodellerna används i första hand för tävling.

Crossover snöskotrar är en blandning av mountainskotrar och sportskotrar. Mattan är lite kortare än på mountain skotern men något längre än sportskotern. Samma gäller kamhöjden som är lite högre än på sportskotern men lite lägre än på mountainskotern.

Mountain skotern är vanligtvis tillverkad i exklusiva material med syfte att hålla ner vikten och producera en skoter som är lätt men som har hög motoreffekt. Med en ganska mjuk fjädring är det en utmärkt skoter att köra i lössnö och kallas därför ofta för ”lössnömaskin”. Mountainskoterns framvagn har smalare mellan skidorna än touring skotern vilket gör den enklare att använda för friåkning. Däremot blir mountain skotern vingligare vid ledkörning och bör inte köras med passagerare. Mountain skotern är tillverkad för stående körning och om underlaget är isigt och hårt kan glidskenorna överhettas.

Touring skotern har normalt medelhöga kammar, halvlång matta samt dubbeldyna. Den är dessutom utrustad med ryggstöd, fotstöd och handtag för passageraren. En del modeller har uppvärmd sittdyna samt handtagsvärmare också för passageraren. Vissa större modeller är tillverkade för upp till tre personer.

Light Utility skotern har normalt en lång matta, är smal och finns med både enkel samt dubbeldyna. Denna skotertyp har bra dragförmåga och är anpassad för långsam körning. Eftersom utvecklingen gått framåt gällande fjädring och komfort används denna skotertyp allt oftare som touringmaskiner.

Wide Track skotern eller bredbandaren har som namnet antyder breda band och är en traditionell arbetsskoter för bland annat statliga verk och försvaret. Denna typ av skoter har numera bra komfort, bekväm fjädring och fungerar därför perfekt som både familje- och touringskoter.