Posted on

Snöskotrar – Fartfyllda terrängfordon!

Att köra snöskoter kan vara riktigt spännande och fartfyllt, men ska köras med ansvar och kunskap om fordonet. En snöskoter är utrustad med 2 skidor fram och mekaniska terrängband i bak. Många som bor högre upp i norra Sverige har ofta en snöskoter då det kan bli en hel del snö i norr. Snöskotrar körs både i privat bruk men även inom tävlingar med snöskotrar.

Platser där man kan uppleva snöskoterturer

På många håll i Sverige, särskilt högt uppe i norra delen, kan man testa på att uppleva snöskoterturer om man inte äger en själv. Snöskotrar passar många och snöskoter är ett sätt att uppleva fjällen, samt att man kan besöka spännande destinationer. Vill man prova på snöskoter, kan man boka upp sig på så kallade upplevelsepaket och man tar med sig ett minne för livet! Vid Högfjällshotellet i Sälen, nära norska gränsen, kan man njuta an en guidad tur med en fartfylld snöskotersafari i 1,5 timme upp till ett dygn. Vid de anordnade turerna får man erfaren personal där man kan hyra en guide ensam eller i hel grupp. I Funäsfjällen som är ett fjällsportområde i västra Härjedalen, kan man finna många arrangörer som anordnar snöskotersafari. Man finner bland annat anordnarna Puls som har turer från SkoterCenter’s i Ramundberget – Fjällgården samt Hamra – Tänndalen Skilodge. Här kan man uppleva mån- och norrskensturen, kvällsturen med välsmakade fondue eller till exempel 2-dagars turen Åre och Fisketuren. Vill man prova skotersafari riktigt högt uppe i norr, ska man åka till Marknadsvägen 63 Jukkasjärvi, vid Icehotell Kiruna. Här kan man jaga norrsken och njuta av god mat under Norrskenets vackra himlaspel. För att ta sig till olika unika skotersafarin är det bra att ha en bil. Är man dessutom mån om miljön kan man köpa en miljöbil av hög kvalitet med fördelaktig hemleverans!

Köpa en egen snöskoter – Tips och råd

Det kan vara riktigt givande att äga en egen snöskoter, särskilt om man bor där det är mycket snö om vintrarna. Fördelen med en snöskoter, är att man tar sig snabbt fram på svårtillgängliga platser. Högsta tillåtna hastighet för snöskoter är 70 km/​tim och man ska tänka på att köra ansvarsfullt. En snöskoter kan färdas på olika typer av snöunderlag. Det finns många olika modeller av snöskotrar att välja på. Vill man ha en snöskoter som även galant klarar lössnö, finns det några

bra tips på snöskotrar som klarar lössnö effektivt som man kan ta sig en titt på! Ett bra tips om man köper en begagnad snöskoter är att titta på chassit. Är det sprucket eller skadat kan det var svårt att åtgärda, medan mindre småfel i en motor är lätt att åtgärda. Man ska alltid begära kvitto och legitimation vid köp från privatperson. Man ska även fundera på ändamålet och det ska vara för längre åkturer, sport eller som arbetsfordon. Sist men inte minst, ska man komma ihåg att ta ett förarbevis för snöskoter och det kostar runt 2000 kr.